Als muren capillair vocht uit de grond opzuigen, nemen ze vaak ook de mineralen, sulfaten, nitraten en chloriden uit het grondwater mee op. Zo komt het dat capillair vocht vaak de oorzaak is van hygroscopisch vocht. Bovendien trekt die zoutschade op hun beurt weer zouten uit de omgeving aan. Bij hygroscopische vochtbestrijding worden de zouten in de muur afgesloten van de omgeving en de afwerkingslaag. Dat gebeurt door het aanbrengen van een zoutmembraan. Dat is nodig omdat de kristalliserende zouten het pleisterwerk van de muur duwen. Bovendien trekken zouten die in contact komen met de omgeving nog meer vocht aan.
Waarom kiezen voor hygroscopische vochtbestrijding?
Vocht in huis kan heel wat problemen veroorzaken:
- Gezondheidsproblemen kunnen ontstaan bij mensen die in een vochtig gebouw wonen of werken.
- Schade aan het gebouw kan uitgroeien tot een probleem met de veiligheid.
- De woning wordt minder mooi en dat kan ook een effect hebben op de waarde.
- Voorwerpen kunnen schade oplopen door vocht.
Hygroscopische vochtbestrijding kan hiervoor de oplossing zijn. Zo vermijd je dat deze negatieve gevolgen ontstaan of – als ze al aanwezig zijn – nog verder uitbreiden.
Een premie voor hygroscopische vochtbestrijding
Kies je voor hygroscopische vochtbestrijding, ga dan zeker na of je in aanmerking komt voor een premie. De Vlaamse renovatiepremie en de verbeteringspremie kunnen worden aangewend voor hygroscopische vochtbestrijding.
De juiste diagnose
Uiteraard is het belangrijk te achterhalen of hygroscopische vochtbestrijding effectief de oplossing is voor de vochtproblemen in jouw woning. Daarvoor is een grondige diagnose nodig.
- Bij Aquaproved starten we daarom altijd met een gesprek met de bewoners. Zo krijgen we een beter zicht op de vochtproblemen.
- Vervolgens detecteren we de problemen door de aangetaste zones te bekijken en te betasten.
- Tenslotte gebruiken we onze gespecialiseerde meetapparatuur om de oorzaak van de vochtproblemen te achterhalen. Zo bepalen we of hygroscopische vochtbestrijding de oplossing is voor de vochtproblemen in jouw woning of bedrijfsgebouw.
Hygroscopisch vocht behandelen
- Alle vloeren worden zorgvuldig afgeplakt en beschermd tegen vuil
- Het pleisterwerk wordt afgekapt tot een halve meter boven de zoutlijn
- De muur wordt geëgaliseerd met een met vezels versterkte mortel om een egale ondergrond te bekomen
- Daarover wordt elastomortel aangebracht, een lijmmortel bestaande uit twee componenten
- Vervolgens wordt het gepatenteerde Alkali-Block zoutmembraam aangebracht
- Daags nadien kan de muur weer worden bepleisterd
- Na twee maanden uitdrogen kan de muur weer worden beschilderd
Hygroscopisch karakter verschilt per materiaal
- Materialen met weinig zeer kleine poriën, zoals baksteen en de meeste isolatiematerialen, zullen minder hygroscopisch vocht opnemen. Het is vooral wanneer er veel omgevingsvochtigheid is, bijvoorbeeld door capillair vocht, dat hun hygroscopisch karakter merkbaar wordt.
- Materialen op basis van cement of organische materialen als hout hebben dan weer een sterk hygroscopisch karakter, ook al is er weinig omgevingsvochtigheid. En in dit geval geldt dat de aanwezige zouten in het materiaal bijkomende zouten aantrekken.