Vochtproblemen kunnen een ingrijpende impact hebben op je huis en zelfs op je gezondheid. Het is dus belangrijk om de oorzaak snel aan te pakken. Maar hoe vocht in huis herkennen? Want we zijn ons misschien niet altijd bewust van het probleem. Aquaproved vertelt je graag meer over de belangrijkste symptomen die wijzen op vocht in huis.
Vocht in huis herkennen
Er zijn signalen die meteen wijzen op vocht in huis. Dat zijn meestal zichtbare kenmerken waar we dadelijk verder op zullen ingaan. Maar er zijn ook symptomen die niet meteen zichtbaar zijn en die toch op een vochtprobleem kunnen duiden.
De eenvoudigste manier om vocht in huis te herkennen is je muren inspecteren op mogelijke schade. Die schade merk je vooral aan:
- Loskomende plinten
- Donkere bepleistering die loskomt van metselwerk
- Zwarte schimmelplekken onderaan op de muur
In die gevallen heb je doorgaans te maken met optrekkend vocht. Dat is water uit de grondlaag dat via het metselwerk in de muur wordt gezogen omdat de vochtwering beschadigd raakte of zelfs ontbreekt, iets wat bij oudere huizen vaker voor kan komen. Laat je muren behandelen tegen opstijgend vocht om dit probleem voorgoed te verhelpen.
Hoe vocht in huis behandelen?
Maar er kan ook een pluizige laag op de muur ontstaan. Die is makkelijk weg te vegen met een doek maar komt steeds terug. In zo’n geval spreken we over zoutschade. De zoutkristallen uit het optrekkend vocht blijven in de muur achter en trekken telkens opnieuw nattigheid aan. Daardoor zetten ze uit en beschadigen ze het pleisterwerk.
Om dit probleem op te lossen kunnen we een zoutmembraam aanbrengen op het metselwerk waardoor de zoutkristallen niet meer in contact kunnen komen met de bepleistering. Eens het membraam is aangebracht kan de muur meteen weer bepleisterd worden.
We kunnen het vocht in de toekomst ook vermijden door het plaatsen van een vochtscherm. Dit doen we door het injecteren van muren met een vochtwerende gel. Daarvoor boren we om de 8 à 10 cm gaatjes op ongeveer een halve meter hoogte. Daarin injecteren we met een compressor een vochtwerende gel. Nadien sluiten we de gaatjes dicht met PU-schuim en een waterdichte mortel.
Andere kenmerken van vocht in huis
Misschien is het probleem echter niet meteen zichtbaar en zijn er andere kenmerken waaraan je vocht in huis kan herkennen. Een veel voorkomend signaal zijn de aangedampte ramen. De ruimte is onvoldoende verlucht en muren, ramen en plafond worden vochtig. Dat kan op termijn zelfs leiden tot schimmelvorming. Een decentraal ventilatiesysteem dat zorgt voor afvoer van vochtige en aanvoer van verse lucht is dan de ideale oplossing.
Maar er zijn nog signalen die wijzen op vochtproblemen. We sommen de belangrijkste even voor je op:
- Er hangt een muffe geur in de ruimte die zelfs bij voldoende verluchting niet verdwijnt
- De atmosfeer in de kamer voelt kil aan, zelfs wanneer de verwarming brandt
- Je kledij en andere stoffen voelen vochtig aan. Ze blijven ook klammig nadat je ze na het wassen op een droogrek hangt.
Misschien ervaar je één van deze symptomen terwijl er (nog) geen schade zichtbaar is. Dan is het goed om een gratis diagnose te laten stellen die de omvang van het probleem in kaart brengt. Met gespecialiseerde meetapparatuur kunnen de professionals van Aquaproved ook de onzichtbare vochtschade opsporen.
Meer weten over hoe vocht in huis herkennen, een diagnose laten stellen of op zoek naar een oplossing op maat? Contacteer ons vandaag nog voor alle informatie en professioneel advies.