Voelt de vloer in huis vochtig aan? Heb je last van schimmelvorming onderaan de muur en komt de vloerbekleding los? Ervaar je een muffe geur in huis die ook bij voldoende verluchten niet verdwijnt? Waarschijnlijk ligt dat aan opstijgend vocht in de vloer. Maar dat probleem kan worden aangepakt. In dit blogbericht vertellen we je meer over hoe we een vochtige vloer behandelen.
Mogelijke oorzaken
De twee belangrijkste oorzaken van vocht in de vloer zijn:
Niet genoeg ventilatie in de ruimte waar het vocht circuleert
Optrekkend grondwater dat via het metselwerk omhoog stijgt in de muur en in de vloer.
Wil je een vochtige vloer behandelen, dan is het natuurlijk belangrijk de echte oorzaak te kennen. Voor het blote oog is die oorzaak meestal onzichtbaar. Maar met de gespecialiseerde meetapparatuur van Aquaproved wordt de bron van het probleem en de omvang van de schade wel zichtbaar. Wij komen graag bij je langs voor een gratis diagnose. Enkel zo kan de juiste behandeling worden gestart.
Een natte vloer wordt wel vaker gelinkt aan een vochtprobleem in de kelder of de kruipkelder. Dat is niet onterecht want deze ruimtes zijn erg gevoelig voor vocht. Daarbij worden ze niet altijd voldoende geventileerd waardoor het vocht bij verdamping druppels vormt onderaan tegen de vloer van de leefruimte. Op die manier kan die nattigheid makkelijk in de vloer trekken.
In oudere huizen komt het wel eens voor dat er geen vochtscherm werd aangebracht tegen opstijgend vocht. Maar ook in meer recente woningen kan dat vochtscherm slecht aangebracht, beschadigd of versleten zijn. In dat geval vindt het grondwater via het metselwerk makkelijk zijn weg naar boven en komt het in de vloer of in de muur terecht. Je krijgt dan te maken met schimmelvorming, loskomend pleisterwerk of vloerbekleding en een muffe geur.
Hoe vochtige vloer behandelen
Vocht in de vloer pak je best zo snel mogelijk aan. Hoe sneller je reageert, hoe minder schade aan je woning en je gezondheid – want vocht in huis kan leiden tot irritaties en zelfs allergie – en hoe kleiner de ingreep. Heb je vaak last van water in de kelder of de kruipkelder dan doe je er misschien wel goed aan om drainage rond je woning te voorzien. Zo voer je het teveel aan (grond)water af nog voor het in je woning komt.
Daarnaast is het belangrijk dat je je kelder of kruipruimte voldoende ventileert. Zo verdampt het water zonder dat het tegen de vloerplaat van je leefruimte terechtkomt.
Een vochtige vloer behandelen als gevolg van opstijgend vocht doe je door je muren te laten impregneren met een vochtwerende gel. Een specialist brengt die op regelmatige afstand over de hele lengte van de getroffen muur aan. Eens uitgedroogd – een proces dat afhankelijk van de dikte van de muur enkele weken tot enkele maanden kan duren – laat die gel een nieuw vochtscherm achter en kan het water niet langer omhoog trekken. Naast de muur kan je ook nog de vloer impregneren. Een vloer impregneren tegen vocht met vochtwerende gel biedt immers een extra laag van bescherming.
Wil je meer informatie over onze oplossingen die een vochtige vloer behandelen? Wij komen graag bij je langs voor een gratis diagnose en stellen een oplossing op maat voor. Neem daarom zeker contact met ons op.