Wat is zoutuitbloeiing en hoe moet je zoutuitslag op je pleisterwerk verwijderen?
Wat is zoutuitbloeiing?
Zouten komen overal in de grond voor. Ze zitten in het grondwater of ze worden opgenomen door de insijpelende regen. Muren waarin geen horizontale barrière tegen vocht is verwerkt, gaan dat water opzuigen (capillair vocht). Wanneer het water dan verdampt, blijft het zout in de muur achter. Omdat dit proces zich continu herhaalt, stapelen de zouten zich in de muur op. Uiteindelijk gaan die zouten dan kristalliseren. Bij het kristalliseren neemt het volume van de zouten toe. Vergelijk het met water dat bevriest: het zet uit en vervormt alle materiaal rond zich. De zoutuitbloeiing of zoutuitslag wordt nu zichtbaar. Je pleisterwerk gaat zwellen, korsten vormen of zelfs afbrokkelen. Ook de baksteen achter het pleisterwerk kan in de klappen delen en gaan schilferen of brokkelen.
Zout in de muur neemt ook vocht uit de omgeving op (hygroscopische vocht). Dan krijg je niet alleen lelijke vochtvlekken op je muur, het is ook nog eens ongezond. Vaak zie je dat in oude boerderijen waar vee werd gehouden: urine van vee bevat veel nitraten en de stalmuren zijn ervan verzadigd. Nitraat is een typisch hygroscopisch zout dat vocht uit zijn omgeving aantrekt.
Hoe zoutuitbloeiing behandelen?
Gelukkig bestaan er vakmannen met oplossingen. Eén van de gekendste firma’s op dit vlak is Aquaproved. Vochtbestrijding start met de juiste diagnose. Aquaproved gebruikt hiervoor een bijzonder efficiënt 3-stappenplan. Zo ben je altijd zeker van de juiste oorzaak van je vochtprobleem. Het spreekt immers voor zich dat de bestrijding van zoutuitbloeiing begint met het stopzetten van de oorzaak. Is de oorzaak opstijgend vocht, dan zal Aquaproved een horizontale barrière aanbrengen die het vocht definitief afblokt. Is de oorzaak hygroscopisch (zout dat omgevingsvocht aantrekt), dan gaan we dat zout verwijderen.
Nadat de oorzaak is weggenomen, gaan we de beschadigde muur herstellen. Het beschadigde pleisterwerk wordt tot boven de zoutrand verwijderd. Op de nu vrijliggende baksteen wordt een zoutmembraan aangebracht dat er voor zorgt dat het zout in de baksteen nooit meer in het pleisterwerk kan doordringen. Over dat membraan wordt dan opnieuw pleisterwerk aangebracht.
Herken je deze problematiek en wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. Het team van Aquaproved staat voor je klaar!