Je leest het vaak wel eens in de krant of op het internet. Vochtproblemen kunnen zorgen voor een hogere energiefactuur. De lucht voelt kouder aan waardoor je meer gaat stoken en automatisch gaat de energiefactuur mee omhoog.
Hoe komt het nu precies dat dit zo een probleem vormt? Wat kunnen we er aan doen en hoe kan je zelf op zoek gaan en controleren naar vochtproblemen? Dat zijn allemaal vragen waar we het antwoord van hebben.
Samengevat
- Vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan warme lucht
- Lucht met een hoge vochtigheidsgraad heeft een lagere gevoelstemperatuur
- Langdurende vochtproblemen kunnen je isolatie en bouwmaterialen aantasten
- Vochtproblemen zorgen effectief voor een hogere energiefactuur
- behandel vochtproblemen snel voor een gezonde lucht en lagere factuur
Vochtige lucht en je verwarming
Het is geen fabeltje dat vochtige lucht moeilijker te verwarmen is dan droge lucht. De lucht wordt vochtig doordat er veel water aanwezig is in de ruimte. Denk maar aan condens op de ramen of muren. Deze condens zorgt voor vochtige muren en schimmels met als gevolg ook een vochtige lucht.
Krijgt de lucht een hoog vochtgehalte dan blijkt uit studies dat deze moeilijker te verwarmen is. Dezelfde hoeveelheid lucht met een lagere vochtigheidsgraad (droge lucht) zal dus sneller te verwarmen zijn.
Uiteraard is het verschil niet het allergrootste op dagelijkse of wekelijkse basis. Maar met de sterk stijgende prijzen in 2022 kan dit een groot verschil gaan maken op je eindfactuur.
De gevoelstemperatuur daalt in een vochtige ruimte
Niet alleen het feit dat de lucht moeilijker opwarmt kan een invloed hebben op je energierekening. Huizen met een vochtprobleem hebben een koudere gevoelstemperatuur. Dit kan het gedrag van de bewoner in kwestie gaan beïnvloeden. Hierdoor zal de verwarming met dat tikkeltje hoger gezet worden.
Het is dus zo dat een vochtige lucht van 22 graden kouder aanvoelt dan een droge lucht van 22 graden. Dit zorgt er voor dat de verwarming langer en harder moet draaien om je dezelfde gevoelstemperatuur te bieden.
Hieruit kan je makkelijk afleiden dat dit snel een verschil zal maken op de verwarmingsfactuur. Het maakt niet uit hoe je stookt, het zal al gauw een verschil gaan maken om je woning te verwarmen.
Gevolgen van vochtoverlast op je isolatie
Naast een moeilijker op te warmen ruimte en een lagere gevoelstemperatuur heeft vocht nog een nadeel. Als het vocht eenmaal in je woning zit en het kan zich verder verzamelen, kan het je isolatie en bouwmaterialen gaan aantasten.
Hoewel dit eerder het geval is bij oudere woningen kan het ook voorkomen bij nieuwe woningen. Deze hebben dan wel dubbel glas, spouwisolatie en een goed geïsoleerd dak. Het is nog steeds zo dat een langdurige blootstelling aan vocht erg nadelige effecten kan hebben op de isolatie van je woning.
Je isolatie zal door vochtophoping verminderen in isolerende waarde wat zorgt voor een sneller verlies van warmte. Het is dus van groot belang om vochtproblemen aan te pakken vanaf die zich voor doen. Laat nooit een probleem aanslepen want de gevolgen zijn vaak groot.
Herken vocht in je woning
Het is veilig om te concluderen dat vocht effectief kan zorgen voor een minder aangename binnentemperatuur en een hogere energie factuur. Je binnenklimaat is van groot belang als het gaat over je wooncomfort.
Om erachter te komen als er vocht aanwezig is in jouw woning ga je een aantal eenvoudige testen doen of een aantal zaken in de gaten houden. Sterke indicatoren dat er vocht in je woning aanwezig is zijn:
- Koude muren in huis. DIt controleer je door er over te wrijven
- Condens op de ramen ook als het goed geventileerd is
- Loskomend behang of verf dat begint af te bladeren
- Pleisterwerk dat begint te verkleuren of krom trekken
- Muffe, vochtige geuren in huis
- Vorming van schimmel is een duidelijke indicatie dat er een vochtprobleem is
Zie je een van deze symptomen dan ben je bijna zeker dat er sprake is van vochtoverlast. Geef vochtproblemen niet de kans om uit de hand te lopen en pak ze aan vanaf je ze vindt. Zo blijft de schade meestal heel erg beperkt.
Heb je nog vragen of twijfels bij de diagnose van je vochtproblemen neem dan contact op met een van onze experts. Wij helpen je graag verder met het opsporen, verhelpen of bestrijden van je vochtproblemen.