De waterkering is een essentiële ingreep bij het bouwen van een huis. Ze zorgt ervoor dat er geen vocht – vandaar ook de naam vochtkering – uit de grond in de muur omhoog kan trekken. Huizen van de laatste 40 jaar hebben doorgaans een slab van kunststof die onderaan de muur wordt geplaatst. In principe ben je dan redelijk zeker dat je van vochtproblemen gespaard blijft. In oudere huizen werd vaak gewerkt met minder stabiele materialen, zoals terre papier, een soort roofing die na verloop van tijd gebreken vertoont. Huizen van voor 1930 hebben doorgaans geen preventie tegen vocht. Wil je een ouder huis renoveren, let dan goed op voor problemen met de waterkering.
Waterkering in de muur
Een vochtkering in de muur installeren is altijd de beste en meest duurzame keuze. Je maakt in feite een barrière tussen het vocht in de grond en het opgaande metselwerk. Vandaag kunnen we ons geen huis zonder vochtslab meer voorstellen, maar ooit was dat anders.
Toch kunnen ook recente huizen problemen met de waterkering krijgen. Hoe sterk het kunststof materiaal dat we nu gebruiken ook is, wanneer de slab geperforeerd raakt of slecht geplaatst werd dan kan het water toch in de muur dringen. Ben je aan het renoveren en zit er een waterkering in de muur zorg er dan voor dat je nieuwe bepleistering nooit tot onder de vochtslab aanbrengt. Pleister neemt heel makkelijk vocht op en zo laat je het water toe om rond de slab heen omhoog te trekken.
Zit er geen waterkering in de muur of is het oude materiaal verduurd of beschadigd, dan kan je er eventueel voor kiezen om je muren te laten onderkappen. De grond rond het huis wordt weggehaald en de muur horizontaal ingezaagd. In de gleuf komt dan een folie. Die handeling is echter zeer duur, arbeidsintensief en niet zonder gevaar. Er kunnen scheuren in de muur ontstaan en wanneer er leidingen of afvoeren door de muur lopen kan de folie niet optimaal worden geplaatst.
Preventief vochtwering aanbrengen
Gelukkig bestaan er ook andere methodes die problemen met de waterkering veel makkelijk en doeltreffender aanpakken. Zo kan je je muren laten injecteren met een vochtwerende gel. Het oude pleisterwerk wordt dan weggehaald en in de muur worden om de 8 à 10 cm gaatjes gemaakt.
In die gaatjes komt een vochtwerende gel die onder druk wordt ingebracht. Die gel droogt uit en laat een nieuw vochtscherm achter in de muur. Hoelang het duurt vooraleer de gel droog is hangt af van de dikte van de muur. Maar nadien gebeurt er in ieder geval nog een nacontrole om zeker te zijn dat de muur helemaal droog is.
Wil je je muren bij je renovatie preventief laten behandelen of merk je vochtproblemen op die moeten worden aangepakt? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Aquaproved doet een gratis diagnose van het vochtprobleem en stelt je een oplossing op maat voor.
Maar ook wie professioneel advies zoekt bij het plaatsen van een waterkering kan bij Aquaproved terecht. Onze specialisten vertellen je graag alles over vochtpreventie bij renovatie en nieuwbouw.