Waar komt schimmel in huis voor en hoe behandel je het?
16 december 2022
Share:
Schimmels in huis zijn een veel voorkomend probleem bij woningen in Vlaanderen. Het zijn vervelende problemen die gevolgen kunnen hebben voor zowel je woning als je gezondheid. Net daarom is het belangrijk om goed te weten wat de oorzaken zijn van deze schimmels bij je thuis.
Door vroegtijdig de juiste diagnose te stellen kan, in de meeste gevallen, de oorzaak eenvoudig worden aangepakt. Zo kan je zorgeloos verder geniet van je woning zonder je druk te maken over een schadelijke lucht of eventuele kosten aan je woning.
Schimmel in huis
Er bestaan wereldwijd talloze verschillende soorten schimmels. Een aantal van deze schimmels kunnen ook voorkomen in onze woning. Hoewel ze in de natuur nodig zijn voor een goede werking, zijn deze absoluut niet welkom in een woning.
Het ontstaan van schimmels is bijna altijd te wijten aan een te vochtige omgeving. In een droge omgeving is het voor een schimmel nagenoeg niet mogelijk om te ontwikkelen. Heb je toch schimmels bij jou in huis dan wil dat zeggen dat er te veel vocht aanwezig is in je woning.
De oorzaken van schimmels in je woning
Ruimtes met een hoge luchtvochtigheid zijn een kweekkas voor schimmels. Doorgaans hebben heel wat woningen helaas toch te kampen met schimmels, en telkens is dit te wijten aan vocht in je woning.
Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat er een teveel aan vocht is. Dit kan zowel komen door een te hoge luchtvochtigheid of door structurele problemen. In dit geval komt het water van buitenaf naar binnen gesijpeld door de vloer of een muur.
Hieronder overlopen we drie van de meest gekende oorzaken van vochtproblemen in woningen.
Condensatie vocht
Condensatievocht ontstaat wanneer een vochtige warme lucht een koud oppervlakte raakt. Door het temperatuurverschil zal de stoom gaan condenseren en druppels vormen op het koele oppervlak. Dit zie je vaak bij ramen, tegels en metalen oppervlaktes in je woning.
Als er niet voldoende ventilatie is en er is een koude muur in je woning dan kan het zijn dat je condens krijgt op die muur. Na verloop van tijd zal deze muur dit vocht ook gaan vasthouden. Deze vochtige muur wordt dan een plek waar schimmel zich kan ontwikkelen en groeien.
Condensatievocht ontstaat in elke woning door een aantal verschillende dingen. Ademhaling, koken, douchen en een droogrek zijn hier de meest courante oorzaken. Als er niet voldoende geventileerd wordt in de ruimte blijft dit vocht hangen.
Als je woning koudebruggen in het isolatiewerk, enkele beglazing of andere structurele problemen heeft, kan het zijn dat je schimmelvorming krijt ten gevolge van condens. Een goed ventilatiesysteem zou hier al een groot verschil kunnen maken.
Doorslaand vocht
Een andere oorzaak van schimmel in huis kan komen door doorslaand vocht. Dit probleem komt van buitenaf doordat de gevel vocht binnenlaat en opslaat in de muur. Als dit niet voldoende kan uitdrogen, dan zal je al snel last krijgen van een vochtprobleem binnen in huis.
Doordat het vocht stevig wordt vastgehouden tussen de buitengevel en de binnenmuur creëer je de perfecte omgeving voor schimmels. Vaak manifesteren deze schimmels zich in het midden van een muur en niet zo zeer aan de onderkant.
Doorslaand vocht heeft als oorzaak een slecht onderhouden of beschadigde gevel. Als er eenmaal poriën of scheurtjes zijn die water binnenlaten, dan zal dit op termijn escaleren. In de koude maanden zet vocht zich vast in deze scheurtjes en als het vriest scheurt het verder open. Hierdoor vergroot het vochtprobleem aanzienlijk.
Opstijgend vocht
Opstijgend vocht is ook een mogelijkheid wanneer je schimmel hebt in je woning. Dit is een probleem dat vooral voorkomt bij oudere woningen. Opstijgend vocht is grondvocht dat langs de onderkant in de muren trekt. Meestal is hier dan een probleem met de huidige waterkering.
In opstijgend grondvocht zitten veel mineralen. Naast schimmel is het ook goed mogelijk dat er zoutafzetting zichtbaar wordt op de muren. Dit is een droge witte substantie dat meestal in een cirkel vormt.
Maak de juiste diagnose om schimmel te verhelpen
Het allerbelangrijkste bij een vochtprobleem is zo snel mogelijk een oplossing vinden voor het probleem. Een juiste diagnose is daarom van enorm belang.
Door tijdig een juiste diagnose te stellen kan je zo snel mogelijk aan de slag gaan met het aanpakken van het probleem. Dit zorgt er voor dat de schade beperkt blijft en dat je luchtkwaliteit in huis beter wordt.
Neem je niet tijdig een vochtprobleem aan, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor je woning en je gezondheid. Net om die reden kan je hier een gratis diagnose aanvragen door een van onze experts.
Hoe behandel je schimmel in huis?
Wanneer je schimmel ziet op de muren in je woning is het hoog tijd om voor een oplossing te zorgen. Door vast te stellen wat de oorzaak is dankzij onze gratis diagnose, kan er ook gezorgd worden voor een passende oplossing.
Ventileer altijd voldoende
Een goede ventilatie ligt aan de basis van een behandeling tegen schimmel in je woning. Zeker in ruimtes waar veel vocht aanwezig is, is dit van noodzakelijk belang. Denk maar aan slaapkamers, badkamers en keuken.
De beste ventilatie voor je woning is met een modern D systeem. Dit zorgt voor een mechanische verdeling van verse lucht en een afvoer van de gebruikte en vochtige lucht. Moderne systemen gebruiken ook een warmte recuperatie systeem waardoor er een minimaal verlies is aan energie.
Heeft je woning last van doorslaand of opstijgend vocht, dan is dit echter niet op te lossen met enkel en alleen ventileren. Hiervoor zal je de hulp van een professional moeten inschakelen.
Muren injecteren
Heb je last van opstijgend vocht dan is een injectie van de muur de juiste oplossing voor jou. Hierbij wordt een speciale waterafstotende vloeistof op verschillende plekken in de muur gespoten. Deze speciale vloeistof zorgt er voor dat er in de muur een waterafstotend membraan wordt aangebracht.
Door je muur te laten injecteren zorg je ervoor dat vocht geen weg meer naar binnen kan vinden, indien dit opstijgd vanuit de grond. In de meeste gevallen is dit de eerste optie bij opstijgend vocht.
Gevel renovatie
Bij doorslaand vocht ligt dit echter anders. Omdat het water binnenkomt door een beschadigde gevel is de enige manier waarop dit kan verholpen worden een gevelrenovatie. Als de gevel eenmaal volledig hersteld is kan je ervoor kiezen om de muur te laten impregneren met een waterafstotend middel. Dit vormt een extra bescherming tegen vocht dat zich toch een weg naar binnen wil banen.
Heb je geen idee wat voor jouw de beste optie is wat er aan de oorzaak ligt van het probleem, contacteer dan onze experts voor meer informatie.
Laat je helpen door een professional
Eenmaal er problemen zijn in je woning met vocht raak je deze niet altijd even snel kwijt. Kies daarom meteen om raad te vragen aan een deskundige.
Aqua Proved is al jarenlang een expert binnen de sector. Vraag vandaag nog een gratis diagnose aan of vraag om hulp aan een expert.
Share:
Vraag uw gratis diagnose aan
Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen. Vraag hier je gratis diagnose aan.