vloerdrainage

Alles over vloerdrainage, van oorzaak tot oplossing.

22 augustus 2022

Vocht in kelders is geen nieuwtje meer. Het is een veelvoorkomend probleem voor eigenaars van een kelder. Staat het grondwaterniveau boven het niveau van je onderste vloerplaat dan krijg je te kampen met vocht in je kelder. Ook sijpelwater kan zich een weg naar binnen banen als je muren te poreus zijn. Dit is regenwater dat traag de grond inloopt en zo een weg vindt naar binnen.

Afhankelijk van de oorzaak van je vochtprobleem is het belangrijk om steeds te kiezen voor de beste en meest duurzame oplossing. Is het vochtprobleem eerder beperkt, dan is het vaak opgelost met een kelderdichting of bekuiping. Heb je echter een groter vochtprobleem dan zal men eerder kiezen voor een kelderdrainage.

Verschillende soorten kelderdrainages

Heb je grotere problemen met opstijgend vocht in je kelder dan is een kelderdrainage de beste oplossing. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden:

  • Randdrainage
  • Wanddrainage
  • Vloerdrainage

Elk type drainage heeft een andere toepassing met erg verschillende stappen. 

Een randdrainage is de beste oplossing als je vocht hebt dat binnenkomt op het punt waar de muur de vloer raakt. Dit komt erg vaak voor als je een betonnen vloer hebt met bakstenen muren.

Een wanddrainage heb je nodig als het vochtprobleem zich verspreid doorheen de volledige want. Dit is een erg groot werk en daar komt best wat breekwerk bij kijken.

Krijg je vocht binnen via de vloerplaat, dan is een vloerdrainage de beste oplossing voor je probleem.

Waarom kiezen voor vloerdrainage?

Wanneer je kelder vloer niet bestaat uit gegoten beton maar uit een poreuze samenstelling zoals bijvoorbeeld baksteen, dan kan het zijn dat je opstijgend vocht krijgt. Dit opstijgend vocht kan niet tegengehouden worden met een randdrainage dus dan is een vloerdrainage de beste oplossing.

Op deze manier heb je een duurzame oplossing voor het vochtprobleem in je kelder zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat het terugkeert.

Vloerdrainage in 4 makkelijke stappen

Om zeker te zijn dat alles goed verloopt hebben we een eenvoudig stappenplan dat onze werkwijze verduidelijkt. Zo weet ook jij wat de volgende stap is en wat deze stappen omvatten.

Stap 1: Vaststellen van het probleem

De allerbelangrijkste stap van het hele proces is het vaststellen van het huidige probleem. Het is namelijk essentieel om te weten te komen waar het vocht precies vandaan komt. 

Als je eenmaal aan de slag gaat met een vloerdrainage wil je wel zeker zijn dat er verder geen vochtproblemen zijn.

Stap 2: Aanbrengen van noppenfolie op de vloer

Eenmaal het probleem is vastgesteld en het is duidelijk dat een vloerdrainage de juiste oplossing is zal men beginnen met het plaatsten van noppenfolie.

Deze noppenfolie bestaat uit een stevig en waterdicht materiaal. Hiermee wordt de vloer volledig bedekt. Dit zorgt op zijn beurt dat opstijgend vocht kan worden afgevoerd langs kleine kanaaltjes dat de noppenfolie vormt.

Het correct aanbrengen van deze noppenfolie is van groot belang. Elke naad wordt zorgvuldig afgetaped met duurzame waterafstotende tape. Dit garandeert een lange levensduur en geen verdere vochtproblemen.

Niet enkel de naden maar ook de zijkanten worden voorzien van stevige tape. Het volledig bedekken van je vloerplaat zonder openingen is de belangrijkste factor om er voor te zorgen dat je geen last meer hebt van opstijgend vocht.

Stap 3: Afvoer put boren voor de vloerdrainage

De volgende stap om je vloerdrainage goed te laten werken is het boren van een afvoerput. DIt doe je op het laagste punt van je kelder en zorgt er voor dat het water een weg naar buiten heeft.

Al het opgevangen water loopt via de kanaaltjes in de noppenfolie naar deze afvoerput. Vanuit deze put wordt het overtollige water weggepompt naar een afvoerkanaal of de riolering.

Stap 4: Een nieuwe vloerplaat gieten

Nadat alle voorgaande stappen zijn uitgevoerd is het tijd om een nieuwe vloerplaat te gieten in je kelder. Het is belangrijk om hier niet dezelfde fout te maken als voorheen en te kiezen voor een niet poreuze materie.

Een goed materiaal waar wij steeds mee werken is vezelrijke beton. Hier wordt een vloerplaat mee gegoten bovenop de noppenfolie van ongeveer 7 cm tot 10 cm.

Door te kiezen voor een kwalitatieve betonplaat vermijd je de mogelijkheid op opstijgend vocht en zorg je voor voldoende gewicht om de noppenfolie op zijn plaats te houden.

Wat zijn de prijzen voor vloerdrainage?

Een vloerdrainage is een behoorlijke ingreep en kan, afhankelijk van de te behandelen oppervlakte, erg verschillen in prijs. Het is echter wel een erg belangrijke ingreep en vochtproblemen los je het best steeds zo snel mogelijk op.

Nog een belangrijke factor voor je kostprijs is welke soorten kelderdrainage van toepassing zijn voor jouw vochtprobleem. Is een enkele vloerdrainage genoeg, of heb je ook nood aan een rand- of wanddrainage daarbovenop.

Vul hieronder het formulier in en krijg de juiste diagnose van jouw vochtprobleem.

Welke premies kan je krijgen voor een vloerdrainage?

Omdat vloerdrainages ingrijpende werken en vaak wel wat kosten met zich meebrengt heb je de mogelijkheid om hier een premie voor te ontvangen. Heb je nood aan een vloer- of kelderdrainage bekijk dan zeker deze twee opties.

Vlaamse renovatiepremie

In Vlaanderen heb je de mogelijkheid om een renovatiepremie aan te vragen indien je werken uitvoert om je woning te verbeteren. Vochtbestrijding in je kelder behoort tot het verbeteren van je woning en in veel gevallen kan je beroep doen op deze premie.

Er zijn wel een aantal voorwaarden vooraleer je deze premie kan aanvragen dus lees zeker de richtlijnen en informatie op de website van wonen Vlaanderen.

Gemeentelijke premies

Naast de Vlaamse renovatiepremie zijn er ook sommige gemeenten dat een bijkomende premie aanbieden voor vochtbestrijding. Hoewel dit zeker niet elke gemeente is, kan het zeker baten om dit na te vragen bij de lokale instanties.

Vraag nu een gratis offerte aan

Vraag uw gratis diagnose aan

Contacteer ons vandaag nog en zet de eerste stap naar een grondige oplossing van vochtproblemen.
Vraag hier je gratis diagnose aan.