Nu de energieprijzen de pan uit swingen kiezen steeds meer mensen voor extra isolatie. Zeker in oudere, slecht geïsoleerde huizen levert dat een aanzienlijke besparing op de energiefactuur op. Veel warmte verdwijnt door het dak, maar ook door de muren. Met spouwmuurisolatie ga je warmteverlies tegen. Het nadeel is echter dat ook vocht moeilijker verdampt waardoor het in de woning blijft hangen. Daar condenseert het en kan het tot vochtschade leiden. Let dus op met het over isoleren van jouw huis. Gelukkig bestaan er oplossingen tegen vocht na spouwisolatie.
Oorzaken van vocht na isoleren
Let op: het isoleren van een spouwmuur is meestal niet de oorzaak van vocht in huis. Dat was altijd aanwezig, maar voor de isolatie kon het vocht op een natuurlijke manier door de muren heen verdampen. Na het isoleren valt die luchtcirculatie weg en blijft het vocht in de woning hangen, met risico op vochtschade.
Een vaak voorkomend probleem na spouwisolatie is dan ook condensatievocht dat zich op muren, plafonds en rond ramen vestigt. Zeker in vochtige kamers zoals badkamers, keukens of wasplaatsen komt condens veelvuldig voor.
In feite is dit vochtprobleem vrij eenvoudig op te lossen met een decentraal ventilatiesysteem. Hiermee wordt de luchtvochtigheid in de ruimte automatisch geregeld door de vochtige lucht af te voeren en verse lucht binnen te brengen. Dat is een stuk efficiënter dan ventileren met de ramen open. Zeker in de winter kan de luchtvochtigheid buiten nog hoger zijn dan binnen. Door de ramen te openen haal je op die manier nog meer vocht in huis.
Een ander veel voorkomend probleem is optrekkend vocht. Ook dat kan niet meer op een natuurlijke manier uit de muur verdampen. Gelukkig bestaat ook daar een definitieve vochtbestrijding voor.
Opstijgend vocht na spouwisolatie
Optrekkend vocht is het meest voorkomende vochtprobleem. Het is het water dat uit de grondlaag omhoog wordt gezogen in de muur. Bij oudere woningen ontbreekt soms een waterkering onderaan de muur en krijgt het grondwater dus vrij spel. Het zijn ook net die oudere woningen waar men vaker voor na-isolatie in de spouw kiest.
Dat vocht zet zich af in de bepleistering en zorgt voor heel wat schade: loskomend behang, schimmelplekken op de muur, beschadigde bepleistering en een muffe geur in huis. Op termijn houdt het zelfs risico’s voor de gezondheid in.
Merk je deze symptomen op na het isoleren van je spouwmuur dan kan Aquaproved dit vochtprobleem oplossen door de muren te injecteren met een vochtwerende gel. Dat is een relatief kleine ingreep waarbij er een nieuwe waterkering in de muur wordt aangebracht.
Deze ingreep zorgt voor een definitieve oplossing van het probleem. Om zeker te zijn dat de behandeling werkte voert Aquaproved nadien nog een nacontrole uit.
Wil je meer weten over de aanpak van vochtproblemen na spouwisolatie? Neem vrijblijvend contact op voor een gratis diagnose en een oplossing op maat.