Ongeveer één op de vijf huizen in Vlaanderen krijgt te maken met opstijgend of optrekkend vocht, en dat maakt het een van de meest voorkomende vochtproblemen in Vlaanderen. Aquaproved is dé specialist in vochtbestrijding en maakt voorgoed komaf met optrekkend vocht in muren.
Wat is opstijgend vocht?
Opstijgend vocht ontstaat wanneer grondwater omhoog trekt door poreuze bouwmaterialen zoals bakstenen en beton. Dit gebeurt meestal via de fundering en kan zich optrekken tot een hoogte van ongeveer een meter. Het probleem doet zich voor wanneer er onvoldoende of beschadigde waterkeringen zijn, die normaal gesproken moeten voorkomen dat vocht omhoog trekt.
Capillaire werking
Het water dat opstijgt neemt zouten en andere mineralen mee, die zich vervolgens ophopen in je muren. Deze mineralen kunnen na verloop van tijd kristalliseren en de structuur van de muur verder aantasten. Dit proces wordt ook wel capillaire werking genoemd en kan je muren ernstig beschadigen.
Opkomend vocht in muren verdwijnt meestal niet vanzelf. Zonder behandeling kan het probleem verergeren en leiden tot meer schade aan je woning. Daarom is het noodzakelijk om bij de eerste tekenen van opstijgend vocht meteen actie te ondernemen.
Opstijgend vocht behandelen
Opstijgend vocht kan een groot probleem zijn, maar gelukkig zijn er effectieve manieren om het aan te pakken. De vochtexperts van Aquaproved staan steeds voor je klaar met een gepaste oplossing.
Gratis diagnose
Voordat we starten met een behandeling, voeren we eerst een diagnose uit: dit helpt om de omvang van het probleem vast te stellen en de beste behandelingsmethode te kiezen. Onze vochtexpert kan precies vaststellen waar het opstijgend vocht vandaan komt en hoe ernstig het probleem is. Hierdoor kunnen we gericht actie ondernemen en voorkom je onnodige uitgaven.
Muren injecteren tegen opstijgend vocht
De meest gebruikte methode om optrekkend vocht te behandelen is het injecteren van een vochtwerende gel in de muren. Deze gel vormt een waterdichte barrière die voorkomt dat vocht verder omhoog trekt. Na de injectie zal het bestaande vocht in de muur geleidelijk uitdrogen. Zodra de gel is uitgedroogd, wordt er een waterkerende laag gevormd over de hele muur waardoor opstijgend vocht geen kans meer krijgt. Vervolgens gaan we verder met het behandelen van de zoutuitbloeiing indien nodig. Tot slot voeren we een controle uit van onze behandeling om er zeker van te zijn dat het vochtprobleem definitief is opgelost. Pas daarna kunnen we de binnenmuur opnieuw bepleisteren en in zijn oorspronkelijke staat herstellen.
Muren onderkappen
Een andere, maar meer ingrijpende methode om opstijgend vocht te behandelen is het onderkappen van de muren. Onderkappen houdt in dat er een horizontale sleuf in de muur wordt gemaakt, waarin een waterdichte laag wordt geplaatst. Deze barrière voorkomt dat grondwater omhoog kan trekken in de muur. Onderkappen is ideaal voor situaties waarbij injecteren niet effectief genoeg is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij zeer oude gebouwen of muren die al ernstig beschadigd zijn door vocht. Na het onderkappen moeten de muren volledig opnieuw worden afgewerkt. Daarom wordt deze methode meestal toegepast in combinatie met een renovatie en wanneer een vochtprobleem grondig moet worden aangepakt.
Hoe opstijgend vocht herkennen?
Het herkennen van opstijgend vocht in een vroeg stadium kan je veel ellende besparen. Enkele veelvoorkomende symptomen waar je op moet letten zijn vochtige plekken, schimmel en afbladderende verf of behang.
Vochtplekken op de muren
Een van de meest voorkomende symptomen van opkomend vocht zijn vochtplekken op de muren, vooral op lagere niveaus. Deze plekken kunnen variëren van lichtvochtig tot doorweekt en gaan vaak gepaard met verkleuring.
Schimmel
Schimmel en meeldauw gedijen goed in vochtige omgevingen. Als je zwarte of groene schimmelplekken op je muren ziet, is de kans groot dat je te maken hebt met opstijgend vocht. Schimmel kan niet alleen je huis beschadigen, maar ook gezondheidsproblemen veroorzaken zoals allergieën en ademhalingsproblemen.
Afbladderende verf en behang
Vocht dat in je muren trekt, kan ervoor zorgen dat verf begint af te bladderen en behang loslaat. Dit komt doordat het vocht de hechting van de materialen aan de muur verzwakt. Als je merkt dat verf of behang begint los te laten zonder duidelijke reden, is het tijd om je muren te controleren op opstijgend vocht.
Opstijgend vocht: oorzaken
De belangrijkste oorzaak van opstijgend vocht is een gebrek aan goede waterdichting in de fundering van een gebouw, maar ook andere oorzaken zijn mogelijk.
1. Gebrek aan waterkering
Een van de belangrijkste oorzaken van opstijgend vocht is het ontbreken of falen van een waterkering. Waterkeringen zijn barrières die moeten voorkomen dat grondwater je muren binnendringt. Als deze barrières beschadigd zijn of helemaal ontbreken, heeft het vocht vrij spel om omhoog te trekken.
2. Slechte afvoer van regenwater
Een slechte afvoer van regenwater rondom je huis kan ook bijdragen aan het probleem. Wanneer regenwater niet goed wordt afgevoerd, kan het zich ophopen rond de fundering van je huis en zo de kans vergroten dat het vocht je muren binnendringt.
3. Hoge grondwaterstand
In gebieden met een hoge grondwaterstand is de kans op opstijgend vocht groter. Het grondwater kan makkelijker je fundering binnendringen en zich een weg omhoog banen door je muren.
Optrekkend vocht wordt ook wel capillair vocht of opstijgend vocht genoemd. Het is water dat door het metselwerk in de muren uit de grondlaag omhoog wordt gezogen. Om te voorkomen dat grondwater via de muur omhoog trekt, wordt er onderaan in het metselwerk een waterkering aangebracht. De oorzaak van opstijgend vocht is meestal ook te vinden bij die waterkering.
Opstijgend vocht: gevolgen
Opstijgend vocht kan een reeks problemen veroorzaken die variëren van puur esthetische schade tot ernstige gezondheidsrisico’s en structurele problemen.
1. Gezondheidsrisico’s
Vochtige omgevingen zijn ideaal voor de groei van schimmels en bacteriën, en die kunnen schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Symptomen zoals ademhalingsproblemen, allergieën en huidirritaties kunnen verergeren door de blootstelling aan schimmels.
2. Structurele schade
Op lange termijn kan optrekkend vocht in de muur leiden tot structurele schade aan je huis. Vocht kan bouwmaterialen verzwakken, met scheuren en instabiliteit als gevolg. Dit kan uiteindelijk de veiligheid van je huis in gevaar brengen.
3. Stijgende energiekosten
Vochtige muren hebben een lagere isolatiewaarde, en dat betekent dat je meer energie nodig hebt om je huis op een comfortabele temperatuur te houden. Het gevolg is een hogere energierekening en een minder duurzaam huis.
Opstijgend vocht behandelen: prijs
Elk vochtprobleem is anders en vraagt om een op maat gemaakte aanpak. Daarom begint vochtbestrijding altijd met een uitgebreide diagnose met gespecialiseerde meetapparatuur.
Bij zo’n diagnose brengen we eerst de zichtbare vochtschade in kaart. Met onze apparatuur gaan we ook op zoek naar onzichtbare schade en aangetaste muren, zodat we de ware omvang van het vochtprobleem kennen. Pas dan kunnen we de kostprijs van vochtbestrijding volledig bepalen.
Aquaproved voert de diagnose gratis uit. Vervolgens stellen we je een oplossing op maat voor. In die prijs zit niet alleen de vochtbehandeling, maar werken we de muur daarna ook helemaal netjes af, zodat je achteraf geen extra ingrepen meer hoeft te doen. Zo geniet je van een definitieve oplossing, een correcte uitvoering en blijven je muren droog.
Premies voor opstijgend vocht
Behandeling tegen opstijgend vocht kan in aanmerking komen voor de Vlaamse renovatiepremie. Het loont dus zeker de moeite om dit na te vragen. Maar er zijn ook verschillende premies op lokaal niveau.
Aquaproved is een erkende aannemer in vochtbestrijding. Wij kunnen dus de juiste documenten leveren die nodig zijn om je premiedossier in orde te brengen, denk bijvoorbeeld ook aan de verbeteringspremie.
Verzekering voor opstijgend vocht
Bekijk ook of je brandverzekering niet kan tussenkomen bij vochtschade in geval van overmacht. In heel wat polissen is dit risico gedekt, waardoor je niet zelf voor de schade hoeft op te draaien.
Is je woning jonger dan 10 jaar en is opstijgend vocht het gevolg van een constructiefout? Dan kan je in principe je architect en/of aannemer aansprakelijk stellen. Je doet er dus steeds goed aan om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken om grotere schade te vermijden.
Veelgestelde vragen over opstijgend vocht
- Wat zijn de symptomen van opstijgend vocht?
- Is opstijgend vocht gevaarlijk voor mijn gezondheid?
- Hoe opstijgend vocht in de vloer behandelen?
- Wanneer kiezen voor muren injecteren?
- Kan ik opstijgend vocht zelf behandelen?
Wij zijn actief in deze regio’s
Antwerpen
Regio Antwerpen
Oost-Vlaanderen
Regio Aalst – Gent – Sint-Niklaas – Dendermonde – Mechelen
Vlaams-Brabant
Regio Vlaams-Brabant